TV Box

Проект

TV Box

Под своето првично име, Lumenetica Project здружението го креираше проектот ТВ БОКС, мултимедијален аудио-визуелен, телевизиско-театарски проект, кој резултираше во претстава и ТВ мини-серијал од 5 епизоди. Зародишот за идејата на проектот ТВ БОКС влече корени од проблемот да се диференцира помеѓу вистина и невистина т.е. секојдневниот живот во таканаречената post-truth era или живеење во свет каде што општото мнение помалку зависи од објективните факти одошто апелирањето кон емоциите на мнозинството. ТВ Бокс е плод на анализирање на процесот на „пакување“ на информациите од страна на медиумите во еден кохезивен пакет наречен „вистина“ и влијанието кој што истиот го има врз поединецот.

„ТВ Бокс е проект кој треба да ја испреплете реалноста со фикцијата. Има документарно-реалистични аспекти, кои навлегуваат внатре во една фиктивно – уметничка структура. Практично со тоа што во мозокот ќе се убедиме дека постои, тоа и постои. Ова е едно старо правило, многу често нашето постоење е омеѓано од некои пиксели, битови на информации што не можат да се допрат. Телевизиските куќи се само симболичен пример кои на многу конкретен начин пакуваат некоја реалност и убедуваат дека е таква. Истото важи и за печатените и електронски медуми. Мислам дека преку телевизија една случка најдиректно се врамува и се покажува одреден ракурс. Ние, како гледачи го примаме тоа нешто, без разлика дали  веруваме или не. Преку сето тоа се дава една верзија на реалноста и преку тие наши умисли правиме потези со кои влијаеме вистински на реалноста. Тоа е магичен круг кој се испреплетува, нема почеток ни крај. Нас ни е многу важно да ги претставиме тие прашања, во кои ќе ги вметнеме проблематиките за сѐ, како на пример зошто сме        овде… Свесни сме дека човекот, од најрано детство е бомбардиран со одредени верзии за реалноста. Токму таа генеза на нештата сакаме да ја осветлиме во ТВ Бокс“. – Славенски

  • Година: 2015
  • Реализатори: Златко Славенски, Ирена Мирческа, Владанка Димковскa, Христијан Поп-Симонов, Васко Костовски, Ангела Стојановска, Ферид Мухиќ, Љубомир Цуцуловски, Ристо Солунчев; бендовите: Funk Shui, Pluto’s Dobuts, Minstrell’s Gallery, Contact 59, Чиста Околина; писателите: Евгениј Хоуп и Вера Калин; ликовните уметници: Елена Чемерска и Бојан Ковски
  • Поддржувачи: Министерство за култура, Скопски Саем, Универзална сала - Скопје, МОБ, МКЦ, МНТ, Телма, Наша ТВ, 3D Project Studio, DVD Pet, Пекабеско, Design Fantasy, Sofa Studio, AMC, Gorenje, Тиквеш, Fashion Group, Витаминка, Горска, Супер Трејд, Пуцко Петрол, Intetrfood, Fragmat.
  • Социјални медиуми:

соработници

нашите партнери

Флуктус

каде нѐ спомнуваат

Card image cap

МКД

Card image cap

Off Net

Card image cap

Tocka

Card image cap

Film New Europe

Card image cap

Независен Весник

Доколку сакате да добивате информации по е-маил, регистрирајте се: